In gesprek met Coen van der Geest

Geplaatst op dinsdag 18 juninieuws

In de jaren 70 werden Bloemendaal en Plaswijck, twee gloednieuwe woonwijken, uit de grond gestampt. Maar winkels waren er nog niet. Bewoners moesten voor hun dagelijkse boodschappen uitwijken naar andere buurten. 
Daar kwam in 1974 een einde aan: Winkelcentrum Bloemendaal opende haar deuren.

Dat was destijds een kleiner winkelcentrum, vertelt Coen van der Geest. Voor veel Gouwenaars is hij waarschijnlijk een bekend gezicht, als eigenaar van Keurslagerij C. van der Geest, dat sinds 1985 in het winkelcentrum gevestigd is. Die vestiging opende hij toen hij 21 was. 

“Oorspronkelijk kom ik uit Haarlem, daar hadden mijn ouders twee slagerijen. Maar er waren meer kandidaten voor de overname dan locaties. Mijn ouders gingen op zoek naar ruimte en vonden die in Gouda. Heel democratisch werd besloten dat ik daarheen kon’” grapt hij. 

Spijt heeft hij nooit gehad. In het winkelcentrum, dat nu zo’n 60 winkels telt en zo’n 90.000 bezoekers per week ontvangt, zit hij prima op zijn plek. 
“Het is een fijne plek, er komen veel vaste klanten. We organiseren van alles om het een plek te maken waar het goed vertoeven is, denk aan een bloemetje op Moederdag en het uitdelen van paaseitjes met Pasen. Tegenwoordig zelfs meer acties. Misschien is dat wel de grootste verandering in de loop der tijd, dat onze acties veel breder zijn geworden.”

In de eerste instantie vormde het winkelcentrum het gedeelte dat loopt tot de dierenspeciaalzaak, vertelt van der Geest. In de loop der jaren breidde het flink uit. Het tweede gedeelte, waar de Albert Heijn nu zit, werd begin jaren 80 ontwikkeld. In 2008 onderging het winkelcentrum een grote renovatie en uitbreiding, ‘tot het winkelcentrum zoals het nu is’, vertelt van der Geest. 

In een groot winkelcentrum als dit blijft er altijd werk aan de winkel, vertelt van der Geest. “We zijn nu bezig met alle verlichting vervangen voor LED verlichting. Als dat er is, kunnen we ons verbruik berekenen. Dat is nodig om zonnepanelen te plaatsen. Op die manier proberen we ons energieverbruik deels terug te winnen.”

Ook het parkeerdek gaat op de schop. “De platen liggen vaak los, ze rammelen aan alle kanten, Dus zijn we met een proefstukje bezig met klinkers. Komende tijd willen we de platen vervangen door bestrating. Als Vereniging van Eigenaren ben je zo continu bezig, om alles optimaal te houden.”

Van der Geest is voorzitter van zowel de Vereniging van Eigenaren als de ondernemersvereniging. “Die zitten vaak op een lijn. Samen pakken we grotere projecten op. De ondernemersvereniging heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan het vervangen van de lift, die niet functioneerde zoals het hoorde. Samen hebben we gezorgd voor een nieuwe lift.”

Gedurende het hele jaar organiseert het winkelcentrum activiteiten om het 50-jarig jubileum te vieren. Op het programma staan bezoeken van onder meer Lego & Friends, Buurman & Buurman en Sonic. En op zaterdag 17 augustus deelt opa Antonio ijsjes uit. 

Maar de piek ligt dit jaar in november, vertelt van der Geest. “Dat wordt een hele week feest. We hebben nog niet alle puntjes op de i gezet, maar we zijn er druk mee bezig. Officieel opening was 13 november 1974, dus het officiële moment vindt op woensdag 13 november plaats. In 1974 opende de burgemeester destijds het winkelcentrum. Hopelijk komt onze huidige burgemeester woensdag 13 november ook. Dan is voor ons de cirkel rond.”

En de komende vijftig jaar? “We blijven ons inzetten om actueel te blijven. Je ziet dat kleine winkelgebieden tegenwoordig steeds vaker verdwijnen. Dus zie je ons steeds meer op sociale media, en blijven we de ontwikkelingen in de buurt volgen.”

Dat geldt ook voor de slagerij zelf, vertelt van der Geest. 
“Mijn twee medewerkers, Dries en Jochem, zijn sinds kort mede-eigenaar. Zij zijn daarmee de toekomst van de zaak.”